Еврокомисар Мария Габриел: След няколко години 90% от работните места ще изискват цифрови умения

Само след няколко години 90% от работните места ще изискват цифрови умения. 8 от 30 заложени законодателни инициативи в областта на цифровизацията са завършени, откакто поех ресора до днес. Това заяви в събота във Велико Търново европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на осмата политическа академия „България с хоризонт Европа 2023“.

Еврокомисар Габриел изнесе лекция на тема „Предизвикателства пред Европа в цифровизиращия се свят“.

Тя изтъкна четири аспекта за работа по отношение на цифровизацията. Първият е бъдещето на пазара на труда. По думите и цифровизацията ще промени пазара на труда, а голяма част от сегашните работни места ще бъдат трансформирани. Мария Габриел сподели, че 44% от европейските граждани нямат цифрови умения.

"Това са 169 милиона души. В момента е отворена програма „Цифрова възможност“, която дава възможност млади хора да се възползват от платени стажове. Тя не е само за IT специалисти, но може успешно да се прилага и в сектора на земеделието и строителството. За 7 месеца са реализирани 1800 стажа, а целта е до края на 2020 година да бъдат включени в програмата 6000 студенти", подчерта Мария Габриел.

Тя уточни, че 20% от Европейския социален фонд са за борба със социалното изключване.

Еврокомисар Габриел посочи като втори аспект изкуственият интелект.

„Той може да е полезен, но трябва да бъдем бдителни как ще го прилагаме, така че да доведе до повече положителност, отколкото до негативност. Изкуственият интелект може да бъде много полезен в медицината, в земеделието" и други сектори“, допълни комисар Габриел.

По думите и той ще окаже влияние и на пазара на труда. Като друг основен акцент в политиката по цифровизацията тя посочи киберсигурността и уточни, че в сферата е постигнато много през последната една година - създадени са кибер агенция ,европейска система за сертификация на продуктите, механизъм за координация в случай на широкообхватна кибератака. Мария Габриел отбеляза, че дефицитът на кадри в сферата на цифровите технологии е за 350 000 специалисти, като до 2020 г. те ще станат 500 000. Тя подчерта, че 90% от младите хора се интересуват от новите технологии. Целта е да се привличат и повече момичета към инженерните специалности, математиката и информационните технологии.

Еврокомисар Габриел подчерта, че 30% е заетостта на жените в България в сектора на цифровите технологии. За сравнение техният брой в Европейския съюз е едва 16%. Като четвърти аспект тя посочи преодоляването на дезинформацията и фалшивите новини. Според нея тук трябва да се внимава да не се засегнат две червени линии - свободата на изразяване и правото на достъп до информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България