Еврокомисар Мария Габриел: Ще има видими резултати срещу фалшивите новини

До края на годината ще има видими резултати срещу фалшивите новини. Направена е първата стъпка-изработване на Кодекс, към който всички заинтересовани страни поемат ангажименти. Това каза във Варна българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея ЕК си запазва правото да излезе с анализ през декември и ако е необходимо ще бъдат направени други предложения, включително и от регулаторен характер.

До 2020 г. ЕК ще осигури 1,5 милиарда евро за развитието на изкуствения интелект, като целта е в същия период частните и публичните инвестиции в този сектор да достигнат 20 милиарда евро, каза още българският еврокомисар.Темата за изкуствения интелект ще бъде водеща през следващите 5 години и ЕК трябва да има ясна стратегия. След 2020 всяка година бюджетът ще бъде 20 милиарда евро за изкуствен интелект. Според Мария Габриел важна част са етичните въпроси, защото хората се страхуват, че може изкуственият интелект да доведе до загуба на работните им места. За това е направена високоекспертна група, която до края на годината ще изработи етични правила-права за изкуствения интелект, отговорност и прозрачност. "Искам подход, в който човекът управлява процесите, той е в началото и в края", посочи Габриел. Започнала е работа и за изследване на влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и цифровите умения. Има нужда от специалисти и затова в новата програма "Дигитална Европа" са предвидени 700 млн.евро за напреднали цифрови умения.

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е специален гост на вискотехнологичната конференция „Innowave Summit”, която се провежда на 19 и 20 октомври в ДКС във Варна. Според нея форумът вече е със славата на най-мащабното високотехнологично събитие за Югоизточна Европа. Тя изнесе лекция за мястото на жените в технологичния свят. България продължава да е лидер, защото 30 на сто от работещите в сектора са жени при средно ниво за ЕС 16 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България