Еврокомисията анулира US санкции срещу Иран

Шест десетилетия иранска ядрена програма (ИНФОГРАФИКА)

Юнкер: ЕС ще спазва ядреното споразумение

Еврокомисията предприе стъпка в защита на компаниите от ЕС, които правят бизнес с Иран, от американските санкции срещу Ислямската република, като юридически анулира наказателните мерки на САЩ на територията на общността.

В прессъобщение на ЕК се посочва активирането на т.нар. блокиращ статут, който забранява на компаниите да изпълняват US санкциите и премахва чуждестранни съдебни решения по въпроса.

Европарламентът и Съветът имат 2 месеца за възражения, след което регламентът влиза в сила. Срокът може да е и по-кратък, ако двете институции сигнализират съгласие преди изтичането му.

“Докато иранците спазват ангажиментите си (по ядрената сделка), ЕС ще спазва споразумението, на което бе архитект”, подчерта шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

До тези мерки се стигна, след като на 8 май US президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрения пакт с Иран и възобнови санкциите над страната. На среща в София тази седмица лидерите на ЕС единодушно се обявиха за запазване на ядрения договор и предупредиха, че ще бъдат взети мерки в защита на компаниите, които правят бизнес с Иран.

В гневна реакция Тръмп заяви, че ЕС е “ужасен търговски партньор” на САЩ. “Да ме наричат, както си искат”, каза държавният глава по повод коментара на председателя на Евросъвета Доналд Туск, че “с приятели като Тръмп, кой се нуждае от врагове”.

Тръмп отново огласи големия търговски дефицит между ЕС и САЩ и се оплака, че страната му изгубила $151 млрд. заради общността.

Държавният департамент подчерта, че Вашингтон няма да променя позицията си по иранската сделка и дори ще създаде международна коалиция срещу иранския режим. Идеята ще бъде представена в понеделник от държавния секретар Майк Помпейо в първата му голяма реч за външната политика от встъпването му в длъжност в края на април. Говорителката на департамента Хедър Науърт обаче не уточни, дали планираната коалиция ще има и военни измерения.

17-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят