Еврокомисията наказва 7 държави заради "Дизелгейт"

Снимка: Архив

Европейската комисия започва правни действия срещу властите в седем европейски държави, включително и Германия, заради скандала с вредните емисии на дизеловите автомобили "Фолксваген", известен като "Дизелгейт".

Комисията "действа срещу седем държави членки на основание, че те са се провалили в изпълнението на задълженията си" в рамките на европейското законодателство, се казва в изявлението.

Другите държави, обвинени от комисията, са Чехия, Гърция, Литва, Люксембург и Испания.

Скандалът "Дизелгейт" избухна, след като през септември 2015 г. стана ясно, че "Фолксваген" са инсталирали софтуер, намаляващ показанията за вредни газове, в 11 млн. от своите автомобили.

От своя страна Брюксел си навлече критики заради неспособността си да действа срещу автомобилния гигант, за разлика от САЩ, където властите не само разкриха нарушенията, но и постигнаха правно споразумение с базирания в Германия производител на стойност от 16,5 млрд. долара.

ЕК обаче не е органът, който има пълна юрисдикция върху процедурите около "Дизелгейт", тъй като ежедневната регулация на автомобилния пазар, включително и пускането в движение на нови автомобилни модели, зависи от националните правителства.

"Спазването на закона на първо място е задължение на автомобилните производители. Но държавните власти в ЕС трябва да осигурят реалното придържане към законодателството", заяви еврокомисарят по индустриалните въпроси Елжбиета Биенковска.

Т. нар. процедура за нарушение на ЕК е първата стъпка в дълъг правен процес, който може да завърши с изпращането на държави членки в европейски съдилища за нарушаване на европейското законодателство.

Германия, която е най-влиятелната европейска държава, е обвинена в това, че не е приложила необходимите санкции при доказана измама от страна на "Фолксваген".

"Дизелгейт" разкри, че някои от автомобилите на "Фолксваген" излъчват до 40 пъти над европейската норма от вредния азотен оксид.

Според Европейската агенция за околната среда през 2015 г. азотният оксид е причина за 72 000 смъртни случая само в Европа.

Източник: Канал 3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа