Еврокомисията обмисля да раздели България от Румъния по мониторинга

Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия е готова да раздели България от Румъния по наблюдението, свързано с механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха за БТА, позовавайки се на свои източници от Брюксел.

За да направи това и ако нашата страна изпълни изцяло изискванията за прекратяването на механизма, комисията ще приеме догодина самостоятелно решение, без необходимост то да бъде потвърдено от Съвета на ЕС.

"Все още остава работа за вършене", коментира източникът. Той отбеляза, че се очаква допълнителен напредък у нас в реформата на съдебната власт за повишаване на професионализма, отчетността и ефективността; за извършване на професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище; за още мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Решението за закриването на механизма може да бъде взето дори непосредствено преди края на мандата на ЕК следващата есен, за да има време страната да изпълни изцяло изискванията, добавил източникът от ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България