Евролидерите остават разединени по въпроса кой да заеме ръководните постове в институциите

Снимка: Архив

Европейските лидери остават разединени по въпроса кой да заеме ръководните постове в европейските институции. Това стана ясно след края на лидерската среща на върха в Брюксел. Европейският съвет тази вечер не е обсъждал имена на кандидати за следващ председател на Европейската комисия, това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.

Той добави, че обсъждането на имена може да се очаква на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни. Туск отбеляза, че според участниците във вчерашното заседание не може определянето на председателя на ЕК да стане автоматично. Туск поясни, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство. Нашата страна беше представена от Бойко Борисов, който определи срещата като пазарлъци. Преди началото й премиерът коментира, че предстоят оставки в ГЕРБ въпреки победата на изборите в национален мащаб.

В Брюксел тази вечер се сблъскаха два лагера. Единият застава зад кандидата за председател на ЕК на ЕНП Манфред Вебер. Вторият лагер е твърд противник на системата с водещи кандидати на политическите партии в Европарламента и иска да наложи консенсусна фигура, извън предложените. Този Европейски съвет завършва с видимо разделение на лагерите и чувствително разделение във френско-германската двойка.Следващ опит за намиране на консенсусни фигури за ръководните постове в европейските институции ще бъде направен през юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа