Европарламентът даде зелена светлина за допълнителна отсрочка на Брекзит

Снимка: Архив

Великобритания би имала цялата отговорност за напускане на ЕС без споразумение. Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент, съобщи БТA.

Европарламентът намира за възможно даването на допълнителна отсрочка на оттеглянето. Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в приетата резолюция с 544 гласа "за", 126 "против" и 38 въздържали се.

Съществуващото споразумение за оттегляне зачита "червените линии" на Лондон и принципите на ЕС, се посочва в резолюцията. ЕП подчертава, че споразумението защитава правата и житейските избори на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя възможност за финансово уреждане на задълженията на Лондон към ЕС и отговаря на искането за преходен срок. Споразумението допълнително предоставя необходимата предпазна мярка за Ирландия със защита на споразумението от Белфаст и осигуряване на сътрудничеството между Севера и Юга, се посочва в текста.

ЕП отбелязва, че дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение, не отпадат финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на споразумението от Белфаст.

Финландското председателство на Съвета на ЕС заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите. Според председателството е много трудно да се предвиди какво ще се случи и вероятността за раздяла без споразумение на 31 октомври засега остава твърде голяма.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че на обяда с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица е бил запознат с желанието на Лондон за постигането на споразумение. Джонсън е уточнил, че неговата страна ще напусне ЕС на 31 октомври при всяко положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа