Европарламентът: ЕС трябва да засили усилията си за мир в Сирия

Само политически процес, ръководен от различните сирийски групи и подкрепен от ООН, може да сложи край на войната в Сирия. ЕС трябва да играе по-активна роля. Това се казва в прессъобщение от Европейския парламент.

– Мирен процес, ръководен от сирийците и подкрепен от ООН;

– По-активен ЕС;

– Създаване на трибунал за военни престъпления в Сирия.

Евродепутатите одобриха стратегията на ЕС за Сирия и се изказаха в защита на обединена и независима държава. Това стана в резолюция, гласувана в четвъртък. Те са убедени, че единствено политически процес, воден от сирийските групи и под наблюдението на ООН, може да доведе до честни и свободни избори. Това е и единственият начин да се сложи край на една война, в която вече са загинали около 400 000 души, а 13,5 милиона имат спешна нужда от храна, вода и подслон.

Според евродепутатите ЕС, който е най-големият донор, трябва да участва по-задълбочено в сирийския мирен процес. Това може да стане под формата на подпомагане на политическия преход, сближаване на партиите, подкрепа за сирийското население и подготовка за възстановяването на страната. Те също така посочват някои ранни мерки за изграждане на доверие като изцяло безпрепятствен хуманитарен достъп в Сирия, прекратяване на всички обсади на градове и освобождаване на затворниците и заложниците.

Евродепутатите осъждат зверствата, нарушенията на правата на човека и международното право от всички страни в конфликта и по-специално силите на режима на Асад с подкрепата на Русия и Иран, както и ИДИЛ/ДАИШ и Джабхат Фатах аш-Шам. Те призовават за създаването на трибунал за военни престъпления в Сирия, докато се чака сезирането на Международния наказателен съд.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа