Европарламентът одобри спорната директива за командированите работници

Снимка: Архив

Европейските депутати дадоха окончателно одобрение на преработените европейски правила за работниците, изпращани в командировка в другите страни членки на ЕС. Според новия закон работниците ще имат право на равно заплащане за равен труд от първи ден на тяхното командироване, предава ВВС.

Върху работниците започнат да се прилагат всички трудови правила на приемащата държава след година престой. Страните членки на ЕС ще трябва да започнат да прилагат закона, след като бъде окончателно одобрен от националните министри.

Според словашкия евродепутат Рихард Шулик Европейската комисия „нарочно“ се опитва да постави компаниите в Източна Европа в лошо положение. Според новите правила компаниите ще трябва да покриват разходите за командировка, както и заплатите им. Същевременно според други евродепутати този закон ще направи командироването на служителите в чужбина по-сложно и ще увеличи риска от нелегално трудоустройство.

Същевременно според депутатите пропоненти на новите правила, те ще сложат край на „подбиването на заплатите“. Според френския евродепутат Елизабет Морен-Шатие новите правила ще дадат „равенство и справедливост“, както и „равно заплащане за равна работа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа