Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Председателят на Европарламента и лидерите на политическите групи решиха да проведат извънредно пленарно заседание, за да продължат работата по специалните мерки за борба с пандемията. То ще се проведе на 16 и 17 април в Брюксел.

В дневния ред ще има дебат със Съвета на ЕС и Комисията относно гласуването на резолюция за координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици. ЕП е готов също да гласува всички законодателни или бюджетни предложения, подготвени навреме от Европейската комисия, за да отговори допълнително на настоящата ситуация.

Председателският съвет актуализира календара на дейностите на ЕП, за да се добавят допълнителни дати за срещи от разстояние за ръководните органи на ЕП, комисиите и политическите групи.

Лидерите на групите също изразиха опасения относно спешните мерки, приети наскоро в Унгария. Повечето от групите поискаха от председателя Давид Сасоли да изрази техните опасения в писмо до Комисията, с което да поиска да бъде направена оценка на ситуацията и да се обмисли задействането на процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази процедура би позволила на ЕС да гарантира, че основните европейски ценности не са изложени на риск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа