Европа - заедно напред, но с различни скорости

Лидерите на Европейския съюз подновиха брачния обет на страните на специална среща в Рим, като обещаха да изградят общо бъдеще без Великобритания, работейки заедно, с различни скорости и интензивност, където е необходимо, като движението е в същата посока, предаде АФП.

27-те лидери отбелязаха 60-ата годишнина на Римските договори, като подписаха обща декларация без Великобритания, която в края на месеца стартира процеса на напускане на ЕС. Затова в Рим не беше британската премиерка Тереза Мей. България бе представена от президента Румен Радев.

На фона на серия предизвикателства, като миграционен наплив, трудности в икономиката, тероризъм и популизъм президентът на ЕС Доналд Туск призова за единство: "Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години. Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо."

"Това, което постигнахме в дните преди Рим и през последните часове тук в Рим, създава нещо като зараждащо се оптимистично настроение, защото противно на очакванията тук нямаше сблъсък, нямаше голям спор между няколко различни виждания за пътя напред", посочи Юнкер. Той подписа общата декларация с химикалката, използвана от представителя на родния му Люксембург за парафиране на Римския договор.

"Малко е по-тясно в залата днес" от времето, когато първите 6 страни го подписаха, пошегува се италианския премиер Паоло Джентилони, след като посрещна лидерите в Палацо дей Консерватори. Подписването на Римската декларация, в която се казва, че "Европа е нашето общо бъдеще", бе посрещнато с аплодисменти от всички лидери.

Но в нея за първи път вместо за "по-тесен съюз" се говори за т.нар. много скорости, за които настояваха Германия и Франция, като точната формулировка е "различни темпове и интензивност". Германската канцлерка Ангела Меркел приветства "великия ден за Европа", а френският президент Франсоа Оланд каза: "По-силни сме, когато сме заедно." Двамата предупредиха Великобритания да не чака отстъпки, които биха подкопали свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги в ЕС, и че страна, напускаща съюза, не може да очаква преференции за този си ход.

В окончателния текст бе постигнат компромис с възражения на Гърция, искаща изрично споменаване на социалните постижения, и на Полша - чрез смекчаване по въпроса за скоростите. Лидерите обещаха да работят за безопасна и сигурна Европа, за просперитет и устойчиво развитие, за социална Европа, която е по-силна на глобалната сцена.

"Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия съюз, запазвайки неговите достойни постижения", заяви президентът Румен Радев след церемонията. Той посочи, че българската позиция в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС са срещнали широко разбиране сред останалите членки и са намерили отражение в текста на Римската декларация.

Срещата на лидерите бе съпътствана от различни демонстрации в Рим "за" и "против" ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа