Европа не пуска пикапа Tesla

Автомобилът не може да бъде сертифициран за ЕС, предупреждават експерти

Дългоочакваният електрически пикап на Tesla няма да получи право да се продава в държавите от Европейския съюз, прогнозират експерти на германския орган за контрол на транспорта TUV. Причината е, че пътниците в кабината не са достатъчно добре защитени. Специалистите по пътна безопасност очакват, че пикапът няма да издържи по-строгите европейски критерии за сигурност.

В Съединените щати производителите имат право сами да издават разрешителни за движение на своите превозни средства. Това е т.нар. процес на самосертифициране. Тоест – инженерите на Tesla преценяват, че автомобилът им е годен за продажба и му издават сертификат. В Европейския съюз в процеса на сертифициране участват както представители на производителя, така и на независими технически организации като TUV. Всяко превозно средство трябва да отговаря и на списък от определени критерии.

Пикапът на Tesla, който бе представен наскоро под името Cybertruck, не може да изпълни изискванията за пасивна безопасност на пасажерите и за защита на пешеходците. Приложените при него високоякостни сплави не позволяват при удар каросерията няма да се деформира по начин, по който да абсорбира енергията и да защити оптимално хората в кабината. Експертите твърдят, че въздушните възглавници няма да могат да спасят пътниците. Предната част и капака са да проектирани да изглеждат ефектно, но не и да играят спасителна роля при удар и при сблъсък с пешеходец. За да бъде сертифициран за европейския пазар, пикапът трябва да претърпи сериозни конструктивни изменения, предупреждават експертите от TUV.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили