Европейската агенция по лекарствата: Няма непосредствен риск за пациентите, приемащи медикаменти с валсартан

Няма непосредствен риск за пациентите, приемащи медикаменти с валсартан, успокояват от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде БТВ.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) изчислява, че е възможно да има един допълнителен случай на рак на всеки 5 000 пациенти, приемащи засегнатите лекарства при най-високата доза валсартан (320 mg), всеки ден в продължение на 7 години. Изчислението се основава на средните нива на този примес, открити в активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals - (60 части на милион (ppm).

„Към текущия момент данните, които са дадени на база на математическата прогноза на ЕМА показват, че реално риска за здравето на пациентите в този момент няма”, коментира пред bTV магистър-фармацевтът Антон Вълев.

Тези пациенти, които приемат засегнатите лекарства и още не са преминали на алтернативно лечение, не трябва да спират приема на своето лекарство, без да се консултират със своя лекар и фармацевт, препоръчват от ЕМА.

Лекарствата, съдържащи валсартан, се използват при пациенти със сериозни или потенциално сериозни сърдечносъдови заболявания (високо кръвно налягане, скорошен сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност).

От фирмите, които са използвали активното вещество от китайския завод (Zhejiang Huahai), извършат анализ на мострите, които съхраняват, за да установят действителното количество на примеса (NDMА). Допълнителни проверки са извършени от официални контролни лаборатории на ЕС.

NDMA е класифициран като възможен канцероген при хората, въз основа данни от проучвания при животни.

Агенцията по лекарствата в България (ИАЛ ) вече отблокира част от лекарствата на нашия пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България