Европейската атлетика затяга допинг контрола

Европейската асоциация по лека атлетика (ЕАЛА) затяга мерките за борба с допинга. Вече пробите на спортистите ще се пазят поне 10 години, обяви президентът на централата Свейн Арне Хансен.

Не искаме мошениците да се чувстват в безопасност само поради факта, че не са били хванати на момента - мотивира се норвежецът. - Трябва да действаме, а не само да говорим.“

Преди това Международният олимпийски комитет (МОК) 4 пъти провери отново тестовете от Пекин 2008 и Лондон 2012. При първата контролна вълна бяха уличени 98 спортисти, като 60 са положителните проби от игрите през 2008, а „допингираните“ от 2012 г. са 38. При втория анализ бяха хванати още 23 спортисти измежду тестваните 1243. Резултатите от третата и четвъртата проверка не се съобщават.

МОК засега пази 8 години тестовете.

Същевременно маратонската верига в България ще има пак 3 старта и за втори път ще е под мотото „Бягането като начин на живот“. Първият е на 2 април в Стара Загора, следват Варна на 7 май и София на 15 октомври. Организаторите вече започнаха да изпращат покани на елитни бегачи, за да запазят високото ниво на състезанието, което е в календара на Международната федерация.

Миналия сезон в дебютното издание на веригата участваха класни атлети от Етиопия, Кения, Мароко, Япония, Бразилия, Малта и др. Във финалната надпревара в София триумфираха представители на Етиопия и при мъжете, и при жените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт