Европейската комисия заплашва да съди България заради замърсените от торове води

По бреговете не реките шуменци са натрупали локални сметища.

Европейската комисия предупреди България, че след два месеца може да заведе дело в Съда на ЕС, ако страната ни не покрие изискванията срещу замърсяването на водата с изкуствени торове. Наказателната процедура тече от март 2013 година и вече е в предсъдебна фаза. Нитратите имат съществено значение за растенията, но прекомерното им натрупване води до сериозно замърсяване на водите и до последици за здравето, икономиката и околната среда, каза пред БНР говорителят на Комисията Енрико Бривио.

"Ограничението за прилагане на химически торове в земеделието е 170 килограма на хектар. Искаме гаранции от българските власти, че употребата ще се придържа под този лимит. Надяваме се България да реши проблема, за да не се налага да ходим в съда", каза той.

Брюксел даде двумесечен срок на правителството ни също да приложи европейските изисквания за масов достъп до високоскоростен интернет. Новите и санираните жилища трябва да осигуряват широколентов достъп, както и да се улесни използването на инфраструктурата за интернет включване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа