Европейската комисия одобри Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите

Снимка: Архив

Дълбока криза в цялостната политическа рамка за интеграция на ромите и ръст на анти-циганизма, констатира Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите. Дискриминацията остава сериозна пречка, особено по отношение на жилищните условия. Позитивно развитие има само в сферата на образованието, като то е свързано основно с мерките за подсигуряване на пълен обхват, но не и с изпълнение на политиките за десегрегация на кварталните „ромски” училища. За това информираха от Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново.

"Докладът за 2016 – 2017 година включва тематични глави за управление, включително използване на европейски фондове за ромска интеграция, анти-дискриминация, анти-циганизъм, ефект на основните образователни политики, както и местно изследване в Пловдив. Организациите препоръчват конкретни мерки на институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана, местните власти. Те включват създаването на нова политико-консултативна рамка, която да замести нефункциониращия НССЕИВ, програми за обучение и наемане на ромски професионалисти (учители, лекари, социални работници, специалисти по заетост, полицаи и др.). Предвиждат се законодателни промени за легализирането на конструктивни постройки, които са единствени жилища за обитателите си. Има се предвид създаването на ефективна Национална комуникационна стратегия за промяна на негативните нагласи спрямо ромите, както и реален старт на десегрегацията на т.нар. „ромски” училища. Иска се премахване на таксите за задължителната предучилищна възраст и други", обясняват от Център "Амалипе".

Препоръки са отправени и към ромските организации и активисти, които следва да изградят консенсус по някои ключови теми.

Докладът за България е изработен от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, СНЦ „Свят без граници” – Стара Загора, СФ „ИндиРома” - Куклен, Ромска академия за култура и образование – Сливен и „Джендър алтернативи” – Пловдив. Одобрен е от Европейската комисия в началото на май. Той е част от пилотна инициатива, управлявана от Европейската комисия и координирана от Централно-европейския университет, която се реализира във всички държави от ЕС с активното участие на националните неправителствени организации. В България инициативата се осъществява от консорциум от девет организации, координирани от ЦМЕДТ „Амалипе”.

"Изводите и препоръките относно ефекта на основните образователни политики върху ромската интеграция ще бъдат дискутирани на форум „Състояние на ромската образователна интеграция”, който ще се проведе в София на 14 май", съобщиха още от Център "Амалипе".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България