Европейската комисия уплаши гърците с първоаприлска шега

Снимка: Владимир Савов

Официалните институции рядко си позволяват да се шегуват с гражданите на 1 април и затова си има разумни причини. Представителството на Европейската комисия в Атина обаче счупи този стереотип, като обяви на гърците, че страната им ще бъде санкционирана заради смяната на стрелките в събота срещу неделя.

По-рано днес от гръцкия офис на ЕК обявиха, че ЕС налага глоба на гръцката държава, тъй като е въвела лятното часово време въпреки решението на евроинституциите и за всеки час след 3.00 ч. на 31 март ще трябва да плаща 17,650 евро глоба докато не върне часовниците с час назад. В действителност миналата седмица Европейският парламент прие предложението на Брюксел за отмяна на практиката "местене на стрелките два пъти в годината", одобрено от 80% от европейците в допитване, но отложи изпълнението му за 2021 г.

Няколко часа след публикуването на "първоаприлската новина" от представителството на ЕК в Атина разкриха, че тя не е вярна и, че целта й е била да изостри вниманието на обществото към фалшивите новини.

"По този начин искаме да подчертаем необходимостта всички граждани да бъдат предпазливи срещу феномена на фалшивите новини и дезинформацията, особено преди обществения дебат за бъдещето на Европа в навечерието на изборите за нов Европейски парламент", съобщиха от офиса на ЕК.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа