Европейска заповед за арест на българин, обвинен за изнасилване на дете в Ирландия

С решение на Окръжния съд в Сливен бе допуснато изпълнение на европейска заповед за арест на 33-годишен мъж от градче в Сливенска област, съобщиха от съдебната палата.

Заповедта е издадена в края на юли от съдия във Върховния съд на Ирландия. Срещу българския гражданин се води наказателно производство по обвинения за изнасилване и оскверняване на дете, съгласно тамошното законодателство. Версията на обявения за арест мъж е, че по време на пребиваването си в Ирландия е бил потърсен от употребило алкохол момиче, ненавършило 17 години, което било настанено в социално заведение.

Пред Окръжния съд мъжът е дал съгласието си да бъде предаден на ирландското правосъдие. Съдът е посочил, че са налице основанията за изпълнение на европейската заповед за арест, тъй като посочените престъпления се наказват със затвор за поведе от 1 година от издаващата страна и са престъпления и от българския Назакателен кодекс. Със същото решение е потвърдена вече взетата мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо лицето до предаването му на ирландските власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право