Европейските лидери дадоха „зелена светлина“ за втора фаза на Брекзит

Европейските лидери дадоха „зелена светлина“ за втора фаза от преговорите за Брекзит, които засягат бъдещите отношения на Великобритания със Съюза, съобщи „Гардиън“.

Преминаването към следващата част от преговорите стана възможно, след постигане на достатъчен прогрес по въпросите за границата на Обединеното кралство с Република Ирландия, правата на европейските граждани във Великобритания и парите, които Лондон трябва да плати за излизането си от съюза, познати като т.нар. „бракоразводна сметка“ в британските медии.

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер са дали различни становища относно възможното начало на втората фаза. Според Мей преговорите трябва да започнат веднага, докато Юнкер е подчертал, че това ще стане възможно не по-рано от месец март 2018 г.

Същевременно изданието обръща внимание на изказване, направено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който поздрави министър-председателя за постигнатия напредък. Полският политик обаче предупреди, че втора фаза от преговорите ще бъде по-трудна.

Според него, „все още е реалистично“ двете страни да се надяват да завършат втория етап до месец октомври, но пред репортери Туск отбеляза, че предстоящите разговори ще бъдат „по-изтощаващи, по-предизвикателни“.

Тереза Мей определи решението за началото на втората фаза като „важна стъпка по пътя за гладък и подреден Брекзит". Министър-председателят настоя, че въпреки всичко, Великобритания ще прекрати членството си на 29 март 2019 г., въпреки че все още съществува вероятността Лондон да продължи да бъде субект на правото на Европейския съюз и по време на двегодишния преходен период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа