Европейските лидери се събират извънредно днес, за да приемат насоките за преговорите за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз без Великобритания се събират извънредно днес, за да приемат насоките за преговорите за Брекзит. В поканата си за срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че преди да се обсъжда бъдещето, трябва да се приключи с миналото. Очаква се европейските лидери да обсъдят и вариант за приемането на Северна Ирландия в съюза, ако на референдум ирландците решат островът да се обедини. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Още в края на март Доналд Туск преложи проект за насоките за водене на преговорите с Великобритания. В писмото си до европейските лидери за срещата днес той припомня, че най-важното е да бъдат спазени правата на гражданите. Брюксел ще поиска от Лондон, европейците, пристигнали във Великобритания преди Брекзит и живели там поне пет години, да имат право на постоянно пребиване. Три милиона европейски граждани живеят на острова, а около един милион британци - в Европа.

Друг важен аспект в преговорите са финансовите задължения на Великобритания. Става въпрос за около 60 милиарда евро, които Лондон трябва да погасяват да края на 2020 годината. Тогава изтича 7-годишният европейски бюджетен план, който самите британци също са одобрили.

Европейските лидери ще поискат също така да се избегне възстановяването на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия. Ирландският премиер Кени поиска от Брюксел да признае присъединяването на Северна Ирландия към ЕС, ако след референдум хората поискат обединяване с република Ирландия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа