Европейският парламент вероятно ще препоръча спиране на преговорите с Турция

Европейският парламент се готви да препоръча спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради погазване на демократичните стандарти от правителството в Анкара.

Най-големите групи в Страсбург на ЕНП, социалистите и либералите заявиха, че ще гласуват в подкрепа на резолюцията, която няма юридически правни последствия. Според европейското законодателство временно замразяване на преговорния процес със страна-кандидат за членство може да бъде предложено или от ЕК или от 21 правителства на страни-членки, представляващи 65% от населението на съюза.

После то трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета на министрите. Отварянето на преговорни глави е едно от обещанията, които ЕС даде на Турция в замяна на нейното сътрудничество за реадмисия на нелегалните мигранти.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че смята да продължава сътрудничеството с Турция и подчерта,че ще настоява за гарантиране на свободата на словото и спазването на човешките права.

Междувременно стана ясно, че обвинението в членство в терористична организация, повдигнато от държавен прокурор срещу писателките Аслъ Ердоган и Неджмийе Алпай е било прието от Истанбулски съд. Те бяха арестувани през август, в разследване във връзка с прокюрдски вестник, закрит заради предполагаема пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия. Процесът срещу двете писателки ще започне на 29 декември. Прокуратурата иска за тях доживотни присъди.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа