Европейският парламент гласува ратификацията на Парижкото споразумение за климата

Очаква се Европейският парламент /ЕП/ да гласува с мнозинство ратификацията на Парижкото споразумение за климата, предаде БНР. По време на пленарното заседание в Страсбург обръщение ще направи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Бързата ратификация от името на целия ЕС е политически важна, за да може да се ускори влизането в сила на глобалното споразумение за намаляване вредните емисии в атмосферата още от този месец. Договорът се нуждае от подписите само на още няколко държави, за да достигне необходимия брой на участници, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове.

Въпреки че от 28 само 7 членки на ЕС са ратифицирали споразумението, те са напълно достатъчни със своите 5 на сто емисии, за да стане сделката правно обвързваща за целия свят. Ето защо правителствата от ЕС се съгласиха на спешната писмена процедура, с която авансово Австрия, Германия, Малта, Португалия, Словакия, Унгария и Франция да депозират инструментите за ратификация в Ню Йорк на 7 октомври, без да е необходимо да се чакат парламентите на останалите 21 страни.

Евросъюзът пое едни от най-тежките ангажименти за ограничаване на замърсяването с 40% до 2030 година.

Вотът от 13.00 часа българско време ще бъде последван от официална церемония по подписването, като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще отправи специално обръщение, в присъствието на френския екоминистър Сеголен Роял и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа