Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Снимка: Архив

В Брюксел евролидерите цяла нощ търсиха решение за бюджета на Европейския съюз и не постигнаха споразумение. Този Европейски съвет наистина се провали, той трябваше да определи бюджета на ЕС за следващите години, но това идва след Брекзит. Излизането на Великобритания оголи празнина от около 70-75 милиарда евро. Същевременно Европа иска не само да запази досегашните си амбиция, а има и нови - като "зелен пакт" например.

Богатите страни, или така наречените нетни платци, тези, които дават в бюджета повече, отколкото получават. На този съвет се оформи една на т.нар. Скъперническа четворка - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция. Тези страни казаха, че не искат да плащат повече и отказаха да преговарят, ако границите на вноските не бъде намалена на 1% от брутния национален доход.

Една друга група - от 17 страни, т.нар. Приятели на кохезията, сред които е и България, зависят от еврофондовете и не даваха и не са съгласни те да се отрежат.

В края на вчерашния ден председателят на съвета предложи коригиран вариант на бюджета. В него границата на вноските на богатите страни беше намалена, а стойността на фондовете леко се вдигна. Евролидерите обаче казаха тук няма цифри, няма числа и не знаем с какво ще участва всяка една от страните.

"Накрая ни дадоха промени и нови рамки, които ние не можем така на коляно да ги видим, да ги разберем и да ги гласуваме. И още една безсънна нощ да се изкара, не мисля, че това ще е достатъчно отговорно за следващите 7 години", обясни премиерът Бойко Борисов.

Появиха се нови два проблема - не се знае кога ще бъде следващият Европейски съвет, а последната дума е на европарламента, който има амбиции за по-голям бюджет, а той може да наложи и вето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа