Европейското училище в Брюксел с благотворителен концерт

Българските традиции ще оживеят на сцената в тържествената зала

Там се обучават около 3000 деца в осем езикови секции

Учениците от Европейското училище в Брюксел помагат на деца с благотворителен коледен концерт. Родните традиции ще оживеят в сряда на сцената в тържествената зала от 9:30 часа, благодарение на 150-те български деца, които учат в училището. Възпитаниците му се обединяват отвъд границите на езика и различните държави за благотворителен базар, на който гостите ще могат да купят коледни сувенири, картички и украшения, изработени с много любов.

Дарените средства ще подпомогнат каузата на фондация „Надежда за малките“, която се грижи за деца, лишени от родителска грижа.

Макар и далеч от родината българските деца, заедно с техните учители, полагат много усилия за популяризирането и запазването на нашите език, култура и традиции. С голямо старание всяка година те организират събития, свързани с официални за страната ни празници – изложби, концерти и тържества. Основната цел на проявата обаче е обединението и насърчаването на дарителството, дори и сред най-малките.

В Европейско училище Брюксел 4 учат децата на български семейства, работещи в Европейските институции и живеещи в белгийската столица. Там се обучават общо около 3 000 ученици в осем различни езикови секции – английска, френска, немска, холандска, италианска, румънска, българска и естонска, където деца и учители работят в сътрудничество, толерантност и равнопоставеност.

Българската секция в учебното заведение е открита през есента на 2012 година и е единствената в системата на европейските училища, която е форма на сътрудничество между членовете на Европейските общности. Тази система е създадена с Конвенция от 1957 година, която определя устава им и утвърждава тяхното културно многообразие. Учебното съдържание в тези училища е съобразено с Европейски образователни програми. В условията на многоезичност в тези училища се полагат специални усилия у децата да се възпитат европейски ценности и да се съхрани тяхната национална идентичност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование