Европол: "Ислямска държава" планира нови атаки в Европа

Европол

Полицейската служба Европол предупреди, че "Ислямска държава" планира нови атаки в Европа в близко бъдеще, предаде БНР. Загубите на джихадистите в Ирак и Сирия и увеличеният брой завръщащи се бойци засилват риска от атентати, се посочва в публикуван днес доклад на Антитерористичния център на Европол, цитиран от ДПА.

В доклада се казва още, че въз основа на оценките на разузнавателните служби може да се предположи, че в Европа вече вероятно има десетки потенциални бойци на терористичната групировка.

Смята се, че "Ислямска държава" разработва нови тактики за атентати на Запад, а според експерти най-вероятната мишена ще бъде Франция, Белгия, Холандия, Великобритания и Германия обаче също са изложени на риск.

Атентатите могат да бъдат извършени от групи или единични нападатели. Експерти по тероризма смятат също, че има голяма вероятност от атентати с коли-бомби.

Бежанците от Сирия са високорискова група, подлежаща на вербуване и радикализация, като е възможно бойци на "Ислямска държава" да се внедрят в бежански центрове, се казва в доклада. Терористичната групировка има и интерес да се възползва от настоящата криза с бежанците в Европа, като поляризира гражданите и ги настрои срещу мигрантите, пише още Европол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа