Европол проведе мащабна международна операция срещу организираната престъпност в ЕС

Снимка: Архив

Мащабна международна операция срещу организираната престъпност в ЕС и на останалата част от континента доведе до задържането на 314 души, установени са 529 жертви на трафик на хора и са иззети 2,38 тона кокаин, съобщават от МВР.

В периода 10 – 16 октомври е проведена международна полицейска операция „Бял щъркел”. В координиранито от Европол действия взеха участие 51 държави и четири международни организации. Действията им са били насочени към неутрализирането на организирани престъпни мрежи на територията на ЕС и отвъд границите на съюза, занимаващи се с трафик на хора, улесняване на нелегална миграция, трафик на наркотици и измами с разплащателни карти.

При случай в Австрия полицията открила плантация с марихуана докато проверявала публичен дом за установяване на жертви на сексуална експлоатация. При друг случай в Гърция е установена връзка между измами с банкови карти и незаконна миграция, когато хора с фалшиви паспорти, намиращи се нелегално в ЕС, се опитали да си купят в Италия самолетни билети с фалшиви кредитни карти.

При арестите са иззети наркотиц, задържани са 745 нелегални мигранти и са иззети 182 000 евро. Събрани са данни за нови 450 разследвания.

Директорът на Европол Боб Уейрайт изтъкна, че операция „Бял щъркел” е показателен пример за това, че „държавите и организациите в целия свят трябва да работят съвместно като едно цяло, за да бъде ефективна борбата с трансграничната организирана престъпност”.

Оперативни действия в рамките на мащабната полицейска операция "Бял щъркел" бяха предприети и на територията на България. В съвместните действия участваха служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Гранични полиция“ към МВР, както и представители на Агенция „Митници“.

В хода на предприетите оперативни действия служители на ГДБОП са установили четирима души, заподозрени в трафик на хора, 10 са идентифицираните вероятни жертви. Превантивни действия срещу този вид престъпления са реализирани и съвместно със служители на ГДГП. Въз основа на цялостен анализ на оперативната обстановка са извършени проверки на 22 полета, 20 автобуса и множество автомобили, пътуващи от и към следните дестинации: Амстердам, Кралство Нидерландия; Атина, Гърция; Ларнака, Кипър; Мадрид, Кралство Испания; Париж, Франция, Мюнхен, Берлин; Франкфурт, Германия.

В дните на провеждане на международната операция по линия на нелегална миграция, на ГКПП – Калотина служители на ГД „Гранична полиция“ са проверили 140 души и 50 моторни превозни средства. Задържали са 36 човека, сред които 12 български и двама турски граждани за подпомагане на нелегална миграция, а осем афганистанци, осем пакистанци и шестима сирийци - за нелегално преминаване на границата. Иззели са пет превозни средства. В резултат на действията са инициирани три разследвания за подпомагане на нелегалната миграция. На 13 октомври, при операция на ГДГП, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, са били задържани седем български граждани за участие в организирана престъпна група, извършваща подпомагане на нелегалната миграция. Били са иззети 48 000 евро, мобилни телефони и документация. Разследването по случая продължава

При съвместни действия срещу трафика на наркотици, реализирани от служители на ГДБОП и Агенция „Митници“ в периода 10 – 15 октомври, на ГКПП - Дунав мост Видин са задържани двама граждани на Словакия, превозвали 0.39 кг кокаин,  а на  ГКПП - Малко Търново – турски гражданин, пренасял 29.785 кг хероин, у когото били открити и 37 500 евро. Установено е, че наркотикът е бил предназначен за Холандия. Стартираните по двата случая разследвания продължават.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа