Европредседателството ни - най-тежко в историята на ЕС

България ще води до 8 паралелни заседания дневно

Кабинетът заседава в сряда заедно с Европейската комисия

Българското председателство на Съвета на ЕС ще е едно от най-тежките в историята на Съюза. Това коментираха пред “Труд” високопоставени източници от Министерски съвет. България ще председателства с рекорден брой досиета – над 200, като в т.ч. са темите от дигиталното досие, което Естония не е успяла да приключи, отбелязаха лаконично от екипа на министъра на европредседателството ни Лиляна Павлова.

В сряда в Брюксел ще се проведе съвместното заседание на правителството с Европейската комисия. Премиерът Бойко Борисов ще представи официално пред президента на ЕС Жан Клод Юнкер приоритетите за идните 6 месеца на България, докато страната ни е на върха на ЕС. Припомняме, че първото ни европредседателство съвпада с процеса на взимане на решения по въпроси от критично значение за бъдещето на Обединена Европа. България ще търси баланс и ще насърчава постигането на широк консенсус по приоритетните за съюза теми, за повишаване на конкурентоспособността и стабилността чрез кохезия и създаване на условия за единство и солидарност.

Над 265 работни срещи, включително и на най-високо ниво, ще бъдат проведени в България за първите 6 месеца на 2018 година. По предварителен календар това означава до 8 паралелни заседания за 1 ден. Програмата е сочена за безпрецедентна по натовареност от администрацията в Брюксел. Подобен дневен ред ще имат Австрия и Румъния, които ще поемат председателството след България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика