Европроектите да се индексират с цените

Цените в строителството трябва да се актуализират на база пазарни проучвания на всеки 5-6 месеца, смятат от Камарата на строителите в България.

Частният сектор да има право да е директен бенефициент, предлагат от КСБ

Браншът губи от стари разчети

Стойността на европроектите да се индексира с промените в цените на основните материали, увеличението на заплатите и инфлацията като цяло. Това предложение на строителния бизнес ще бъде обсъдено с представители на държавните институции, отговорни за програмирането на следващия период на еврофинансиране от Брюксел, става ясно от думите на члена на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Любомир Пейновски. В момента проектите се остойностяват преди началото на програмния период и финасирането им е според тези разчети, без да се има предвид, че 4-5 години по-късно, когато реално се изпълняват, средата се е променила.

Прогнозните стойности се изработват по стари механизми, които са неадекватни към реалната пазарна обстановка, категоричен е и изпълнителният директор на КСБ инж. Мирослав Мазнев. Цените трябва да се актуализират на база пазарни проучвания на всеки 5-6 месеца, допълни той. Ситуацията в момента е такава, че ние не можем да изпълняваме проекти, остойностени преди 5-6 години, без загуба за строителите, обясни инж. Мазнев. Законът допуска да се правят промени впоследствие, но това трябва да бъде имплементирано и в документите на възложителите, разясни той.

Сред другите проблеми, с които се сблъсква секторът, е и неточното образуване на цените. Затова от бизнеса настояват да се въведат разчетни цени за всяка дейност, както и критерии за качество на материалите, допълни председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев.

От сектора подкрепят приетата законодателна промяната при отчуждения да се дава право на предварително изпълнение на проектите без да се чака завършването на евентуални съдебни спорове за цената на парцелите. Това ще облекчи процеса, но има какво още да се желае, тъй като в момента за изграждане на път с дължина от 8-10 км се налага да получим около 350 разрешения за строителство, подчерта членът на УС на КСБ инж. Велико Желев.

От КСБ инвестират в дигитализация на целия инвестиционен процес. При един виртуален модел на даден строителен проект ще бъде ясно кой по веригата е сгрешил, как са формирани цените и за минути ще е видим напредъкът по даден обект, обясни членът на УС на КСБ Любомир Качамаков.

 

Технологии

Електронни подписи пестят 900 заплати

От 12 април насам регистрацията в Камарата на строителите в България е възможна и онлайн, с електронен подпис. 12 компании вече са се възползвали от тази опция. Ако всички регистрирани над 5000 фирми ползват е-подпис, ще се спестят 150 хил. работни часа и разходи на стойност 900 заплати, обясни председателят на Комисията за воденето, ползването и поддържането на професионалния регистър към КСБ доц. д-р инж. Георги Линков. До края на годината се очаква и подаването на документи за участие в обществени поръчки да става с електронен подпис, така че от Камарата подготвяме нашите членове за тази неминуема промяна, допълни Линков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика