Евростат: Българите са похарчили за алкохол близо 1,2 млрд. лв. за година

Снимка: Архив

1 милион пият почти всеки ден

Българите са изразходвали около 1,7% от общите си разходи за алкохол, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 1,6%, като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за алкохол, заплащани в ресторанти и хотели.

Според данните на Евростат общите разходи на домакинствата у нас за алкохол са били в размер малко под 600 млн. евро или приблизително 1,2 млрд. лева.

Тези цифри се потвърждават и от националната статистика, според която през 2017 г. едно домакинство у нас е похарчило средно по около 400 лева за алкохол (без разходите в ресторанти и хотели), което при наличието на около 3 млн. домакинства у нас също отчита 1,2 млрд. лева изразходвани за спиртни напитки.

Освен това, пак по данни на Националния статистически институт (НСИ) около 15% от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично (приблизително 1 млн. души), а веднъж месечно са консумирали алкохол 30% (приблизително 2,1 млн. души). Всеки трети българин или около 30% съобщава, че не е консумирал алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена - вино.

Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която е бил приеман за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бил бирата.

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 млрд. евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.

Най-много средства, отделяни за алкохол, са регистрирани в трите балтийски републики - Естония - 5,2% от общите разходи на домакинствата там (622 млн. евро), Латвия - 5% (780 млн. евро) и Литва - 4% (или близо 1 млрд. евро).

В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания (0,8% или 5,5 млрд. евро), Италия и Гърция - по 0,9% или съответно по 9 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Страните, в които жителите са похарчили най-много средства за алкохол в ЕС, са Германия - 23 млрд. евро, Великобритания - 22 млрд. евро и Франция - 21 млрд евро. Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия - 280 млн. евро, Словения - 380 млн. евро и Люксембург - 470 млн. евро, отчита Евростат.

Справка в сайта на Световната здравна организация (СЗО) показва, че за въпросния период средно в ЕС са се падали по 10 л концентриран алкохол на глава от населението. Най-висок дял на употребявани концентрати е отчетен в Естония - по 15 л на човек, а най-нисък в Швеция - по 7 л на човек годишно. За страните от региона показателите са следните: България - 12 л на човек, Румъния - 10 л, Сърбия и Македония - по 9 л, Гърция - 7 л и Турция - 2 л концентриран алкохол на глава от населението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България