Евростат: България е на второ място в ЕС по дял на жени на ръководни длъжности

България е на второ място сред държавите-членки на Европейския съюз по дял на жените на ръководни длъжности – 49%. Първенец в класацията е Латвия с 56% дами в управлението, което я превръща в едниствената държава-членка с мнозинство на жените над мъжете по този показател. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, оповестени преди Международния ден на жената 8 март. Един на всеки трима мениджъри в ЕС е жена. Данните на Евростат са за 2017 г.

България е и сред държавите в ЕС с най-много жени в управлението на страната. Според данните за 2018 г. 39% от постовете в правителството се заемат от дами, като през изминалата година двама мъже министри бяха сменени от жени. Това са министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която дойде на мястото на Николай Нанков и Марияна Николова, която замени Валери Симеонов като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика.

Данните на Евростат сочат, че около 9,4 млн. души в ЕС заемат управленски постове, като 36% (3,4 млн.) от тях са жени. Според европейската статистическа служба това показва, че въпреки напредъка спрямо предишни проучвания, дамите в съюза все още не са напълно равноправни с мъжете.

След Латвия и България по брой на жени на ръководни длъжности се нарежда Естония, която е наравно с нас, а именно с 49%. Класацията продължава с Полша и Словения ( и двете с 47%), Литва и Швеция (42%), Ирландия (41%), Гърция и Австрия (32%). В целия Европейски съюз процентът на жени на ръководни длъжности е 32, като числото не се е променяло от 2012 г. насам.

В другия край на класацията се нареждат Люксембург (15%), Кипър (23%), Чехия, Дания, Италия и Холдансия, всички с 29%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България