Евростат: През 2017 г. броят на хората, напуснали България е по-голям от този на пристигналите в нея

Снимка: Архив

България е сред шестте държави в Европейския съюз, в които броят на напусналите страната е по-голям от този на пристигналите в нея през 2017 г. Данните са на статистическа служба към Европейската комисия, Евростат, която отбелязва, че проучването не направено на фона на миграционна криза в Европа.

Останалите първенци по този показател са Хърватия, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

През 2017 г. 25 597 души са имигрирали в България. Евростат обаче посочва, че 13 600 от тях са българи, които са се завърнали в родината си. От останалите, 11 817 са били граждани на държави извън ЕС, 649 са от съюза, 44 не са заявили от коя страна идват, а 27 влизат в категорията неизвестно.

Данните не разкриват точно колко души са напуснали България през 2017 г, но се отбелязва, че броят им е по-голям от този на пристигналите в страната.

Евростат направи и проучване относно чужденците, живеещи в България. До януари 2018 г. 26% от тях са били руснаци, около 15% са турци. Толкова са и сирийците, следвани от украинци и близо 5% британци.

Общо 4,4 млн. души са имигрирали в държави от ЕС през 2017 г., пише още в доклада на Евростат. За сметка на това обаче 3,1 млн. обаче са напуснали страните от съюза.

През 2017 г. Малта се оказва първенец по мигранти от глава на населението. На всеки хиляда жители 46 са чужденци. На второ място по този показател е Люксембург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България