Евросъюзът решава за Брекзит на 21-22 март

Камарата на общините отхвърли втори референдум

Дали Брекзит ще бъде отложен след 29 март, както е по план към момента, ще стане ясно на срещата на върха на ЕС на 21-22 март. На нея лидерите на останалите 27 членки на ЕС трябва да решат дали да одобрят поисканото от Лондон отлагане на излизането на кралството от съюза.

Това искане одобрено на гласуване в британския парламент късно в четвъртък. С мнозинство от 402 гласа срещу 202 депутати против, Камарата на общините прие предложението на правителството на Тереза Мей, предвиждащо отлагане на Брекзит до 30 юни. Същото предложение предвижда и подлагане на споразумението, което премиерката постигна с Брюксел за Брекзит, на трето гласуване до 20 март. Сделката вече два пъти бе отхвърлена със сериозно мнозинството от Камарата на общините - във вторник и през януари.

Ако споразумението на Мей бъде отхвърлено отново и на третото гласуване, тогава Лондон ще трябва да поиска отлагане на Брекзит за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в изборите за Европарламент през май.

Гласуваното в британския парламент искане за отлагане обаче не означава, че то ще се случи. Официални представители на Брюксел неведнъж предупредиха тази седмица, че за да се забави Брекзит, Лондон трябва да представи сериозно основание за това. Ако лидерите на 27-те отхвърлят отлагането, Великобритания ще трябва да напусне ЕС по план на 29 март, но без споразумение (за някои от последствията - виж графиката).

На вота в четвъртък вечерта Камарата на представителите отхвърли с 334 на 85 гласа предложение за организиране на втори референдум за Брекзит. Много депутати от Лейбъристката партия се въздържаха при гласуването на тази поправка по нареждане на ръководството, въпреки че през февруари лидерът им Джереми Корбин се обяви за второ допитване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа