Еврото навършва 20 години

Еврото — общата валута на Европа — навършва 20 години.

Точно преди две десетилетия, на 1 януари 1999 г., 11 страни от ЕС въведоха нова парична единица — еврото — и обща парична политика под ръководството на Европейската централна банка.

Днес еврото вече е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави членки. То предлага осезаеми ползи за европейските домакинства, предприятия и правителства — стабилни цени, по-ниски разходи за трансакции, защитени спестявания, по-прозрачни и конкурентни пазари и повече търговия, посочват от еврокомисията.

Около 60 страни по света обвързват своите валути с еврото по един или друг начин, а ние правим всичко възможно, за да може еврото да достигне пълния си потенциал на международната сцена. Очаква се и други държави от ЕС да се присъединят към еврозоната, когато изпълнят критериите за това.

"Като един от малкото още активни политици, подписали Договора от Маастрихт, помня трудните и знаменателни преговори за създаването на Икономическия и паричен съюз. Повече от всичко си спомням дълбокото убеждение, че започваме нова глава от общата ни история. Глава, която ще оформи ролята на Европа в световен мащаб и бъдещето на всички нейни граждани", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Днес, 20 години по-късно, съм убеден, че това е най-важният подпис, който съм положил. Еврото се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността. То осигури благоденствие и закрила на нашите граждани и ние трябва да гарантираме, че това ще продължи и в бъдеще", посочи още Юнкер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа