Евтините цигари поскъпват с до 20 стотинки

Старите кутии се продават до 31 декември

Новите бандероли за тютюневите изделия ще бъдат с QR код

По-висок акциз за цигарите влезе в сила от 1 януари 2018 г. Това се очаква да доведе до поскъпване на най-евтините цигари с до 20 ст., но в магазините все още може да се намерят кутии на старите цени. През миналата година акцизът за цигарите беше 101 лв. на 1000 къса плюс 27% от продажната цената, но не по-малко от 168 лв. за 1000 къса. А от 1 януари налогът става 109 лв. за 1000 къса плюс 25% от цената, но поне 177 лв. за 1000 къса. Така България вече е изпълнила ангажимента си към ЕС за достигане на минималните нива на акциза за цигарите и през следващите години няма да се налага ново повишение. Цената на цигарите се определя от производителите и вносителите. Но заради новите акцизи цените на най-евтините марки, за които се плаща минимален акциз, вероятно ще поскъпнат. При скъпите марки обаче може да няма промени в цените, или те ще са минимални.

Освен по-високи акцизи, от 1 януари 2018 г. влизат в сила и нови бандероли за тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки. Образци на бандеролите бяха утвърдени от министъра на финансите Владислав Горанов три месеца преди влизането им в сила, каквото е изискването на Закона за акцизите и данъчните складове.

Нововъведение при бандеролите за цигари е поставянето на QR код, съдържащ URL линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия е 0,013 лв., а за алкохолни напитки – 0,032 лв.

Акцизните стоки, облепени с действащите досега бандероли, могат да се продават чрез търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г. Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес