Едва 20% от британските компании готови за търговия с ЕС

Проучване показва, че повечето не са приключили с основната митническа документация

Само една от всеки пет британски компании ще може да предприеме сложните процеси, необходими за търговия с ЕС след евентуален Брекзит без сделка, показва проучване на мениджърите по доставките, публикувано в сряда.

Информацията за ниската степен на готовност идва само ден, след като документи, изтекли до „Файненшъл Таймс”, разкриха, че смущенията в търговията с ЕС допълнително ще се усилят от факта, че пристанищата ще връщат камионите без подходяща документация, вместо да ги оставят на опашка край доковете.

Изтеклите от Министерството на транспорта документи предполагат, че десетки хиляди камиони ще бъдат върнати от пристанищата, нещо, което се потвърждава и от последното проучване за Брекзит на Британския институт за поръчки и доставки (CIPS).

В проучването компаниите бяха запитани дали имат регистрационен и идентификационен номер на икономически оператор (EORI), необходим за взаимодействие с митническите органи на ЕС, дали могат да попълнят точно митническа декларация, дали имат договореност с митнически агент или логистичен доставчик и дали разполагат със софтуер за подаване на документи, ако смятат сами да управляват процеса.

Резултатите показаха, че едва 22 процента от британските компании, търгуващи с ЕС са изпълнили тези четири основни стъпки, необходими за попълване на коректна документация за основен износ на стоки към ЕС при Брекзит без сделка.

Това е само малко по-добре от 14-те процента, отчетени през март тази година. Според Джон Глен, икономист от CIPS, резултатите показват, че „броени седмици преди крайния срок за Брекзит правителството е изправено пред тежка задача, ако иска да подготви бизнеса навреме”.

Проучването показа още, че компаниите се запасяват чрез предварителен внос с надеждата да избегнат срив, свързан с Брекзит, но почти всяка десета изпитва затруднения в намирането на складово пространство.

Свободното складово пространство на острова е почти изчерпано, според Складовата асоциация на Великобритания (UKWA), по чийто изчисления към момента е налично място за съхранение, еквивалентно само на двудневен обем входящи товари през Дувър.

При все това, търсенето за складови площи е наполовина от нивото при предния краен срок за Брекзит през март. Питър Уорд, главен изпълнителен директор на UKWA счита, че това отчасти се дължи на умора от Брекзит сред компаниите, които не са сигурни за какво да се подготвят, но също и на факта, че някои от тях вече са се запасили за изход от ЕС.

Според Уорд, складовата дейност е напрегната и поради натоварения предколеден сезон. „Срокът 31 октомври не можеше да дойде в по-лош момент. Той съвпада с пиковия сезон в логистиката в навечерието на Коледа, включително Черния петък и Кибер понеделника”, коментира той.

Членовете на UKWA управляват колективно 700 хиляди кв. м складова площ във Великобритания. „Натрупването на запаси продължава и капацитетът като цяло е близо до лимита си”, казва Уорд.

„Виждаме старта на правителствената кампания „Подгответе се за Брекзит” с предупреждения по билбордовете на магистралите, а нашите данни сочат, че бизнесът е по-малко от наполовина готов за твърд Брекзит на 31 октомври”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари