Едва 44 джипита може да останат в Търговищко

Снимка: Архив

5 от общо 49 регистрирани общопрактикуващи нямат изискваната специалност

Според здравната карта в областта има нужда от 76 лекари в първичната помощ

При съществуващия недостиг на общопрактикуващи лекари в Търговище се очертава още 5 от тях да излязат от системата на първичната медицинска помощ, заради липса на придобита специалност.

По данни на Регионалната здравна инспекция в момента в областта има общо 49 джипита. Според областната здравна карта обаче има потребност от 76 такива медици.

Сега средно на всеки от регистрираните лекари в първичната помощ се падат по 2 295 пациенти.

Според актуалната справка 3 от лекарите с индивидуална практика и още 2 от тези, работещи в групови, нямат придобита специалност по обща медицина.

След 3 юни тази година регистрацията им би трябвало да се заличи.

Те евентуално биха могли да останат да работят, ако отново има удължаване на срока, както стана през 2014 г., когато бяха дадени още 5 години, за да вземат лекарите без изискваната специалност такава.

От РЗИ припомнят, че тези които имат специалности за вътрешни, детски болести или за спешна медицина могат да практикуват без да придобиват обща медицина.

Ако се заличат лекарите без изискваната специалност, то тогава в региона ще остават 44 джипита. Всеки от тях трябва да обслужва средно по 2 556 пациенти.

Най-сериозен ще бъде недостигът в община Опака, уточняват от РЗИ в Търговище.

От там допълват още, че здравното министерство и лекарският съюз извършват анализ на ситуацията в страната, за да се прецени как ще се действа и се чакат указания с конкретни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България