Еден Азар - „Мозък” на футбола

Еден Азар

След 5-годишно затишие “Реал” (Мадрид) отново изригна на трансферния пазар с бомбастична сделка, като купи за 100 млн. евро Еден Азар от “Челси”. Белгийската звезда направи официален дебют през изминалия уикенд с екипа на кралския клуб, а тази вечер го чака и вълнуваща премиера при откриването на сезона в групите на Шампионската лига срещу “Пари Сен Жермен”.

Еден Азар е роден с топка в краката. И двамата му родители са футболисти - баща му е защитник във втора белгийска дивизия, а майка му играе като нападател в първа. Тя участва в официални мачове до 3-ия месец от бременността си, така че първите седмици от своето съществуване бъдещата звезда е прекарал на игрището в корема на майка си. След неговото раждане родителите му се преквалифицират в учители по физическо възпитание. Семейството живее на две крачки от тренировъчен терен, където Азар израства със своите трима по-малки братя, които също стават футболисти.

От четирите деца баткото развива най-добре потенциала си. Той тренира редовно още от 4-годишна възраст. Негов кумир е сегашният му треньор в “Реал” - Зинедин Зидан. Толкова е талантлив, че треньорите му вдигат рамене: “Ние няма на какво да го научим, Еден може всичко.” Дарбата му е забелязана от съгледвачите на “Лил” и заедно с един от по-малките си братя Торган се присъединява към юношеската школа на клуба от северна Франция. Недалеч от дома на родителите си в Белгия той бързо напредва и стига до първия отбор.

На 16-годишна възраст Азар прави дебют във френското първенство и още в следващия сезон се превръща не само в титуляр, но и в основна фигура в състава на “Лил”, в който играе като флангови нападател. По това време Кристоф Дюгари, световен шампион с “петлите” от 1998 г., му предрича бляскаво бъдеще: “Той ми напомня на Кристиано Роналдо с бързината и удара си.” В края на първия си цял сезон Азар е избран за най-добър млад играч във френската лига, а “хиените” от големите европейски клубове вече душат около него за бъдещ трансфер.

Не толкова добре потръгва кариерата му в националния отбор. Тогавашният селекционер Жорж Леекенс забелязва безспорните му качества в креативен план и започва да го вика, но има сериозни забележки към играта му в защита. След като го сменя в един мач срещу Турция, 20-годишният Азар напуска демонстративно стадиона и отива в близко заведение за бързо хранене, което се превръща в сериозен скандал. Логично футболистът остава извън състава за следващите двубои.

След 147 мача и 36 гола за “Лил” и след като печели “дубъл” - шампионска титла плюс купа на Франция,, белгиецът е купен от “Челси” за сума от порядъка на 38 милиона евро. През лятото на 2012 г. лондонският клуб печели подписа му в конкуренцията на “Реал” (Мадрид) и “Байерн”. В новия си отбор Азар случва на нападателната схема на треньора Роберто ди Матео, който го пуска заедно с още двама офанзивни играчи като Хуан Мата и Оскар зад острието Фернандо Торес. Белгиецът изпъква със способността си да действа не само по фланга, но и да организира атаките, да импровизира, да вкарва голове. За негово съжаление Ди Матео не се задържа дълго на пейката и е сменен от Рафаел Бенитес, който има по-различно виждане за футбола и залага на дълги топки и здрава защита. С идването на следващия треньор - Жозе Моуриньо, плеймейкърът отново заблестява, въпреки дефанзивния стил на игра. Азар е “мозъкът” на убийствените контри, с които “Челси” печели мачовете си.

Оттогава треньорите на клуба се сменят, но Азар е постоянен в изявите си на топниво. Той посреща 25-ия си рожден ден с 446 мача в професионалния футбол - повече, отколкото имат Лионел Меси (431) и Кристиано Роналдо (407) на същата възраст. С фланелката на “Челси” става два пъти шампион на Англия, печели една купа на футболната асоциация и две на футболната лига, триумфира и два пъти като победител в Лига Европа. През изминалия сезон 2018-19 бе избран за най-добър играч на Лига Европа в анкетата на УЕФА. В националния отбор вече носи капитанската лента и има 102 мача и 30 гола, като вдъхнови Белгия за третото място на световното през миналата година в Русия. На мондиала Азар остана втори в конкурса за най-добър играч след хърватина Лука Модрич. Двамата вече са в един отбор - “Реал” (Мадрид), от където белгиецът несъмнено ще атакува и наградите за най-добър футболист в света.

 

Изрита в корема дете

В повечето случаи името на Еден Азар се свързва с красиви моменти във футбола, но той е замесен и в някои грозни сцени. Една от тях се случи през 2013 г. в мач между “Челси” и “Суонси” за купата на лигата Англия, довел до отпадане на лондонския клуб от турнира. 10 минути преди края едно от момчетата, които подават топките край терена, умишлено се забави, за да спечели време за “Суонси”. Азар опита да му вземе топката и го изрита в областта на корема, а съдията му показа червен картон. Футболистът се оправда, че е искал да ритне топката, която детето бе затиснало с тялото си. Впоследствие последва извинение от негова страна и инцидентът бе изгладен, макар че съществуваше вероятност полицията да го разследва за хулиганска проява.

 

За него

Идеален играч за отбор като „Реал”

Азар е момче с амбиции. Той имаше два възможни пътя - да остане да играе цял живот в “Челси” или да отиде в един от малкото по-големи клубове като “Реал”. Той направи своя избор. Еден притежава всички качества да продължи по възходяща линия кариерата си в Мадрид. Има ли достатъчно талант? Има. Има ли силен характер? Има. Аз мисля, че той е идеален футболист за отбор като “Реал”.

Жозе Моуриньо, бивш треньор на “Челси” и “Реал”

 

Любимият ми футболист след Роналдо и Меси

На мен Азар ми е любимият футболист след Роналдо и Меси. Обичам да го гледам как играе, защото е креативен и създава интересни неща на терена. В действията му има импровизация, изненада и красота. Той показва хубавата страна на футбола. За всеки треньор е удоволствие да има такъв играч в отбора си. Освен чудесна техника, той е и много бърз, а умее и да вкарва голове. Разчитам, че ще бъде страхотно попълнение за “Реал” и ще спечелим много купи. Азар е бъдещето на нашия клуб.

Зинедин Зидан, треньор на “Реал”

 

Повече индивидуалист, по-малко обединител

Когато аз работех в “Челси” през миналия сезон, Еден Азар не оправда очакванията ми да бъде обединител и водач на отбора, а повече действаше като индивидуалист. Разбира се, той е великолепен играч и никой треньор не би се отказал от него, защото може да реши всеки мач за две минути или дори за една. Потенциалът му е много по-голям от това, което показва. Влиянието му върху отбора може да бъде много по-силно.

Маурицио Сари, бивш треньор на “Челси”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят