Единият от шофьорите на бусовете с 47 бежанци избягал от Труд чак в Свиленград, където го спипали

Единият от шофьорите на двата микробуса „Мерцедес”, превозващи 47 нелегални бежанци от турско-българската граница към София, успял първоначално да избяга от полицаите в района на бензиностанция край пловдивското село Труд. Той се движел на 50-ина метра зад 59-годишния си колега Георги Атанасов, който извършил нарушение по Закона за движение по пътищата, като обърнал посоката за движение на забранено за това място и имал невероятния малшанс точно там по същото време – в 4.20 часа сутринта, да се намира полицейски патрул на РУ на МВР-Труд.

Полицейските служители подали сигнал за спиране на първия микробус и успели да настигнат и задържат Георги Атанасов, който направил опит да избяга. Като видял как на колегата му щракват белезниците зад гърба, 24-годишният шофьор на втория микробус Николай П. зарязал бежанците и успял да избяга в неизвестна посока и временно да се укрие. Същият бил обявен на 27 юли (четвъртък) а общодържавно издирване и задържан по-късно през същия ден в Свиленград .

Георги Атанасов и Николай П. са привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура-Пловдив и задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В неделя Районният съд в Пловдив ще гледа искането на държавното обвинение за налагане на най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража” и спрямо двамата за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона с цел имотна облага, като престъплението е извършено по отношение на повече от едно лице (47души) и по отношение на 23 лица, ненавършили 16 г., чрез използване на МПС – престъпление по чл.281 ал.2 т.1 т.4 и т. 5 във връзка с ал. 1 във връзка с чл.20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години, глоба от 5000 до 20 000 лв. и конфискация на микробусите, с които са били превозвани нелегално 47-те иракчани, ако те са собственик на трафикантите. Служителите на МВР са установили, че в двата микробуса били превозвани 47 чужденци, които заявили, че са граждани на Ирак. Сред тях имало 23 непълнолетни лица. Всичките 47 чужденци ще бъдат транспортирани до лагера за бежанци в Харманли след приключване на разпитите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право