Единствената онкоболница в Югозапада е пред фалит,пациенти молят държавата за помощ

Специализирана болница за онкологични заболявания в Благоевград е на ръба на фалита и до края на годината може да спре работа. Това ще остави хиляди пациенти от Югозапада без лечение, алармира хирургът д-р Владимир Таковски.

Причината е тежкото финансово състояние на здравното заведение и наложените лимити от здравната каса.

В момента има наложен лимит от здравната каса от 15 000 лева за хирургичното отделение на онкологията.

"Ако някой може да издържа едно хирургично отделение с такава сума, нека да заповяда. Освен това ни наложиха лимит и на отделението по химиотерапия и лъчетерапия, което е връх на глупостта", категоричен е д-р Таковски.

Над 14 хиляди са пациентите, които разчитат на единствената онкология от Перник до Кулата. Болните са притеснени,защото не всеки може да пътува до столицата за лечение и процедури. Вчера пациенти стартираха подписка в защита на онкологията и искат държавата да се намеси и да помогне.

Другият проблем на онкологията е огромното текучество на кадри - лекари и медицински сестри. Ако процесът не спре, болницата няма да може да покрие минималните изисквания за здравен персонал и догодина няма да може да сключи договор със здравната каса.

На последната сесия на общинския съвет в Благоевград бяха отпуснати 160 000 лева от общинския бюджет за онкологията. Финансовата помощ бе спешна и наложителна, тъй като доставчик на лекарства бе блокирал банковите сметки на здравното заведение.

Това обаче е временна мярка и ако държавата не преразгледа отношението към специализираното лечебно заведение, онкоболните в Югозапада ще останат без лечение, предупреди д-р Владимир Таковски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България