Единственото селско школо в Лясковско работи по проекта „Всеки ученик ще бъде отличник”

Инициативата е на Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и цели задържане на децата в училище

Директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева ще бъде официален гост на откриването на новата учебна година в ОБУ „П.Р.Славейков“ в село Джулюница.

Школото е единственото селско училище в община Лясковец. В него се обучават 135 ученици от ромски и български етнос. Училището е средищно и приема деца от две населени места, изцяло от ромски произход, които заедно с българските си връстници учат, спортуват и се забавляват. От 2012 година е въведено изучаването на ромски фолклор. Така заедно, изучавайки фолклорните традиции на различните етноси учениците печелят призови места в регионални и национални изяви, работят по много проекти, създавайки атмосфера на приятелство и доверие.

Училището е обединено и иновативно, то е част от мрежата от 250 училища, участващи в проект „Всеки ученик ще бъде отличник”, реализиран от Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново с подкрепата на Тръста за социална алтернатива. Дейностите по проекта са насочени към превенция на отпадането и задържане на ромските деца в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните /записаните отново в училище деца, увеличаване на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, чувствително увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища/ гимназии.

Училищата, участващи в мрежата успяха да намалят отпадането от 2,47 % годишно до 0, 7 %, а продължаващите в гимназиален етап бяха удвоени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование