Един загинал и 49 пострадали, след като влак дерайлира в Испания заради свлачище

Един човек загина, а още 49 пострадаха, петима от които сериозно, във вторник, след като влак дерайлира в близост до Барселона заради свлачище, причинено от проливните дъждове в района, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти.

Два вагона от общо шест в композицията, са излезли от релсите в 06:15 (07:15 българско време) в близост до град Тераса, на 35 километра североизточно от Барселона, съобщават от службата за извънредни ситуации на Испания в „Туитър“.

От 133-те души на борда, 44 са леко ранени, петима са сериозно пострадали, а един човек е загинал, съобщава вестник La Vanguardia.

Влакът, който е пътувал от Манреса до Барселона, е дерайлирал заради свлачище, предизвикано от неколкодневните проливни валежи, заявиха от оператора на линията Adif.

Машинистът е видял свлачището и е дръпнал аварийната спирачка, но не е успял да предотврати катастрофата, посочва пък каталунското издание El Periodico.

Районът има мрежа, която да задържа падащите скали, но тя не е успяла да спре свлачището, обясни министърът на транспорта Хосе Луис Абалос пред радио Cadena Ser. Той отбеляза, че ведомството ще проведе разследване на инцидента.

Според информация от местната преса, свлачища са причинявали дерайлиране на влакове в същия район и през 2009 и 2011 година, но тогава инцидентите са се разминали без жертви и сериозно пострадали.

„Франс прес“ припомня ,че през 2013 година 79 души загинаха, когато влак, пътуващ от Мадрид до североизточния град Сантяго де Компостела, дерайлира. Това беше най-тежкия влаков инцидент в Испания от десетилетия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа