Един златен, 5 сребърни и 2 бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

Очакван успех за България и златен медал за Мартин Копчев от Габрово на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София бе домакин от 7 до 13 септември. Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва извън класирането, завоюва три сребърни и един бронзов медал.

На официална церемония снощи в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала на най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в надпреварата.

Страната ни традиционно се представи на ниво със златен медал за Мартин Копчев от Габрово. Сребърни медали от първото издание на eJOI завоюваха Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор

Мартин Копчев е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на Габрово.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

Сребърни медали заслужиха още Даниил Осташев, Назарий Денха и Максим Никитенко от Украйна, Тибериу-Йоан Мушат, Георге-Александру Репеану и Матех-Михай Мирица от Румъния, Теймураз Толорая и Йоане Капанадзе от Грузия, Федор Куянов от Русия, Анастасиос Панагопулос от Гърция, Хараламбос Георгиу от Кипър и Патрик Павич от Хърватия.

Бронзови медалисти от eJOI станаха още Дориян Лендвай и Юджин Бошняк от Хърватия, Еруин Денг и Грегоар льо Кор от Франция, Миколай Волински, Миколай Булге, Доминик Возезак и Кшиштов Олечничак от отбора на Полша, Самвел Андреасян от Армения, Абуталиб Намазов от Азербайджан, Виктор Мелинсеану от Молдова, Андрес Алуметс от Естония, Георги Кобакиа от Грузия, Велико Радич и Алекса Миликович от Сърбия, Адмир Затега от Босна и Херцеговина, Дариян Шекеров от Македония, Евангелос Пипис от Гърция, Анна Лили Хорват и Марсел Балаш Ковач от Унгария, Панайотис Катсимикос от Гърция и Христос Фалас от Кипър.

На официалната закриваща церемония присъстваха проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски “, домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

„Благодаря на всички за това, че в България се провежда първата Европейска младежка олимпиада по информатика“, каза в приветственото си слово проф. Анастас Герджиков. Той изказа благодарност към всички, които са допринесли за успеха на eJOI и сподели, че се радва да види България да бъде отново пионер в областта.

Вицепремиерът Томислав Дончев поздрави организаторите за всички положени усилия, за да се случи eJOI по най-добрия начин. „Това е инвестиция от най-ценния тип – в човешкия капитал“, каза Дончев. „Когато владееш програмен език, можеш да създаваш нови светове и си много по-близо до ритъма на вселената. Ако сте добри програмисти, вие можете да създавате нови светове“, допълни той.

Развълнуван от успешното приключване на Олимпиадата и честта да бъде първият избран президент на eJOI, проф. Красимир Манев заяви: „Днес тук са събрани най-добрите млади програмисти на Европа“. Той изрази благодарност към своите колеги и към гидовете. „Изключително съм доволен от Олимпиадата“, завърши проф. Манев.

По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България