Един от съоснователите на „Фейсбук“ призова за разцепване на компанията

Снимка: Архив

Един от съоснователите на „Фейсбук“ призова за разцепване на гигантската социална медия, като предупреди, че шефът на компанията Марк Зукърбърг е станал прекалено влиятелен, предаде АФП.

„Време е за разцепване на „Фейсбук“, каза Крис Хюз, който със Зукърбърг основава социалната мрежа в общежитие, когато двамата са студенти в Харвардския университет през 2004 г.

В статия, публикуван в „Ню Йорк таймс“ пой пише, че фокусирането върху растежа е накарало Зукърбърг да жертва сигурността и добрия тон за кликове и че глобалното му влияние става потресаващо.

Споруд Хюз бордът на „Фейсбук“ работи повече като съветнически комитет, отколкото като орган, контролиращ властта на изпълнителния директор, който освен Фейсбук, контролира още Инстаграм и Уотсап (WhatsApp).

„Фейсбук“ приема, че успехът върви с отговорност“, каза вицепрезидентът на компанията по глобалните въпроси и комуникациите Ник Клег, който е бивш британски вицепремиер. „Но не може да се налага поемане на отговорност с призиви за разцепване на успешна американска компания“, добави той.

Хюз, който напусна „Фейсбук“ преди повече от десетилетие, обвини компанията, че придобива или копира своите конкуренти, за да постигне доминация в сферата на социалните медии. А това разколебава инвеститорите да подкрепят нейни съперници, тъй като знаят, че те няма да издържат дълго на конкуренцията.

Зукърбърг е създал „чудовище, което избутва предприемачите и ограничава избора на потребителите“, пише Хюз. „Най-проблематичният аспект от властта на „Фейсбук“ е едностранният контрол на Марк върху словото. „Няма прецедент, сравним с възможностите му да наблюдава, организира и дори цензурира разговорите на два милиарда души“, аргументира се той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят