Един човек е починал от страх след земетресението в Италия, други 9 са пострадали

Италия земетресение

Един човек е починал, а девет са пострадали леко вследствие от снощните трусове в Централна Италия.

Стотици са останали без подслон поради големите разрушения. Евакуирани са болници и затворът в Камерино. Материалните щети са големи – срутени и сериозно пострадали са сгради, църкви и исторически центрове.

От страх е починал човек в Толентино. Най-сериозно засегнати са селищата Пречи, Висо, Усита и Камерино. По пътищата между областите Умбрия и Марке са паднали големи скални и земни маси и някои села останаха изолирани през нощта. Няма ток на ред места.

Много хора – 200 души само в Усита, както и в други селища – прекараха нощта навън по улици и площади или в автомобилите си, защото за броени часове не бе възможно създаването на палаткови лагери, но Гражданска защита и местните органи се грижат дисконфортът да не е толкова осезаем. Където е възможно, се ползват структури за подслон. Времето е много лошо с проливен дъжд.

Голяма част от хората споделят, че при втория трус излезли навън с усещането, че планините наоколо се движат. Земетресението бе усетено в Рим и най-вече откъм Адриатическата половина на Апенинския полуостров чак до Южен Тирол. Днес училищата в Умбрия и Марке са затворени. Трусовете продължават.

Вътрешният министър Анджелино Алфано лично поддържа връзка с Гражданска защита. Спасителни екипи вече действат в засегнатите райони. Затворени са пътища заради срутвания, спрени са влакове за извършване контрол по жп линиите.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа