Еди Рама за промяната на границите между Косово и Сърбия: Това е исторически шанс

Албанският премиер Еди Рама направи рядък коментар за идеята за промяна на границите между Косово и Сърбия. Той смята, че това е исторически шанс, който идва веднъж на 30 години, дори, както добави албанският министър-председател, той самия да няма окончателно мнение по този въпрос. Рама не пожела да каже директно дали е за или против промяната на границите, която бе предложена от президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, предава македонският портал „А1 Он“.

„Аз мисля така: нямам конкретен отговор, за да кажа: ето, това е решението, но мога да кажа, и това не е критика към Хашим Тачи, само мисля, че персонализирането на това е нещо, което може да има много висока цена. Дали знам каква може да бъде цената? Ние сме пред исторически шанс и ако се държим като аматьори има много по-голям шанс да го изпуснем, отколкото да получим нещо. Такъв шанс може да се появи отново след 30 години“, заяви Рама пред тиранската телевизия „Клан“.

Това е най-конкретното досега изявление на албанския премиер във връзка с идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия, отбелязва медията.

По-рано държавният глава Илир Мета, както и лидерите на албанските опозиционни партии се обявиха против идеята, като оцениха същата като много опасна за мира и стабилността в региона. Те подкрепят диалога Косово – Сърбия, но той, по тяхното мнение, трябва да завърши с взаимно признаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа