Еди Рама - Пикасо от Тирана

Ексцентричен и екзотичен; прагматичен, но и артист; просто убеден идеалист - западноевропейците не пестят суперлативите, когато става въпрос за Еди Рама. Дългогодишен кмет на Тирана, превърнал измислената като бункер столица на втората най-бедна държава в Европа в съвременен град. Нарочен за двигател на европейските перспективи на албанците, на фона на всички предразсъдъци, които народът му носи и нанася на региона на Балканите и Европа като цяло – г-н Рама беше преизбран през уикенда за втори мандат като премиер на държавата, изградена от Енвер Ходжа. Очакванията от него са меко казано огромни. Особено на Балканите. Но и не само.

И не без основание. Еди Рама е един от малцината съвременни албански политици от последните две десетилетия, който не е добил популярността си посредством водачество на въоръжени отряди, групировки, престъпни организации и пр., а с реални действия срещу изброените. Което предполага, че и житейският му път не е бил от най-лесните, предвид ценостната система, която издига лидери по нашите географски ширини.

Роден в Тирана през юли 1964 г., Еди Рама израства в семейството на известен склуптор и лекарка. Баща му, Христак, е един от най-видните артисти за времето си, автор на внушителни албански монументи на историческа и политическа тематика, съхранени и до днес. В ранното си детство Рама се лута между изкуството и спорта – учи за художник и тренира за баскетболист. В крайна сметка се отдава на първото и завършва художествената академия в Тирана, където все още преподава като асистент, когато идват промените в страната му.

С падането на комунизма през 1990-та Еди Рама е сред албанските интелектуалци, които движат дебата за целите и националната идентичност на народа си. След идеологически конфликт с тогавашният лидер на Демократическата партия и бъдещ президент на Албания, Сали Бериша, Рама решава да се оттегли от активната политика. Две години след избирането на Бериша за държавен глава през 1992-ра, в зората на войните за разпадането на бивша Югославия, бъдещият министър-председател заминава за Франция, за да се отдаде на творческа дейност.

Последното не продължава дълго. През 1998-ма, докато е на посещение в Тирана за официалното погребение на баща си, Еди Рама получава покана от тогавашния премиер Фатос Нано да се включи в правителството му като министър на културата. Само за две години на поста, Рама вече е икона за младите албанци - с нетипичния си разчупен и неподражаем стил. Все още политически независим, Еди Рама се явява през 2000 г. като кандидат за кмет на Тирана, с подкрепата на социалистическата партия на страната, на която впоследствие ще бъде избран за лидер. Популярността му сред младите албанци ще му гарантира 11 години на поста градоначалник, до днес практически непобеждаван на местни избори. През 2011 г. международните наблюдатели на вота за кмет на Тирана го обявяват отново за победител, преди в крайна сметка постът да бъде присъден на опонента му от демократическата партия, Лулсим Баша, който оспорва и премиерското място срещу Рама на парламентарните избори през уикенда.

След две години в опозиция, през 2013 г. социалистите на Еди Рама побеждават демократите на Сали Бериша, и Пикасо от Тирана поема премиерското кресло. Сред най-големите му резултати на поста, признати от международната общност с постигнатите, са продължаваща реформа на практически феодалната албанска съдебна система, но също така тази на енергийния сектор, довела до връщането на десетки милиони евро просрочени задължения в държавната хазна. Под негово ръководство през 2016 г. Албания е на четвърто място на Балканите (14,6%) по ниво на безработица.

 

Първи стъпи в Белград за 70 години

Несъмнено най-запомнящия се принос на Еди Рама като министър-председател на Албания към стабилността на Балканите беше първото в историята на двустранните отношения между Тирана и Белград официално посещение на албански премиер в Сърбия през 2014 г. Седемдесет години след международното признаване и на двете държави. В свое изказване Еди Рама определи процеса на сближаване между Сърбия и Албания като сравним единствено с помирението между Германия и Франция след Втората световна война. Почти.

 

За него

Изказва се невнимателно

Изказванията на премиера Еди Рама за възможно обединение между Албания и Косово могат да бъдат определени като “невнимателни”. Думите на Рама подкопават стабилността в региона. Американското правителство подкрепя суверенитета на Косово и Албания. Ние сме срещу невнимателно говорене за обединение. То (говоренето - б.р.) подкопава стабилността на региона и европейския път на двете страни.

Доналд Лу, посланик на САЩ в Тирана, април 2017 г.

 

Да рисува за него е просветителска необходимост

Това, което Рама успя да постигне като кмет на Тирана, после като лидер на опозицията и след 2013 г. като министър-председател е да преведе своята страна през драматичен, понякога опасен период на съзидателна трансформация. Неговите рисунки не са някаква странична дейност, нито са естетическа екстравагантност. Те се превръщат в нарастваща просветителска необходимост.

Мариан Гудман, американска галеристка за изложбата му през 2016 г. в САЩ

 

Ще взема самостоятелни решения

Победата на Еди Рама не може да бъде наречена неочаквана. Тя означава продължаване на досегашната политика, като вариантът ще бъде много по-удобен за новия стар премиер на Албания да взима сам самостоятелни решения, да не се съобразява с коалиционно мнение, да не разчита на подкрепа на коалиционен партньор. Той ще бъде много по-свободен при взимане на решения. И това може да предопредели много по-гъвкава, а заедно с това и по-настъпателна албанска политика, особено в Западните Балкани, която да се определя и да зависи само от волята на премиера.

Красимир Узунов, журналист, президент на агенция “Фокус”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети