Една година затвор за жена, представяща се за служител в Европейска служба за борба с измамите

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура Софийският районен съд постанови осъдителна присъда спрямо Соня Станимирова, представяща се за служител в Европейска служба за борба с измамите – ОЛАФ. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

С първоинстанционната присъда на Станимирова е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година.

Станимирова е предадена на съд от Софийската районна прокуратура за измама, извършена при условията на продължавана престъпна дейност. В периода от 30.05.2014 г. до 10.06.2014 г., в гр. София, Станимирова възбудила и поддържала заблуждение у пострадалия П.С., че работи в Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, както и че познава главния секретар на Министерство на образованието и науката, като чрез него ще му съдейства да бъде записан синът му в първи клас на 73 СОУ „Владислав Граматик”.

Подсъдимата убедила П.С., че за да стане това по-бързо и да може тя да вземе лично документа за записването, е необходимо същият да осигури парични средства. В действителност Станимирова не е работила никога в Европейска служба за борба с измамите – ОЛАФ, нито познавала лично главния секретар на МОН.

Независимо от това, на три различни дати Станимирова се срещала с пострадалия, поддържайки у него създадените от нея неверни представи, че ще съдейства за записването на сина му в първи клас на посоченото учебно заведение. Мотивиран от неотговарящите на истината обещания на Станимирова, пострадалият П.С. й предал неколкократно различни парични суми, общо възлизащи на 1800 лв.

Станимирова е неосъждана, като към момента срещу нея се водят и други досъдебни производства, включително за измама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право