Една година от най-кървавата терористична атака в Париж

Спецслужбите все още са по дирите на тайнствения организатор на касапницата Абу Ахмад

Навършва се една година от серията атентати в Париж, извършени от терористичната групировка „Ислямска държава“. Джихадистите избиха 128 невинни хора, а ранените са 352-ма. Това е най-кървавото еднократно нападение не просто в сърцето на Франция, а и в цялата страна. И в цялата следвоенна история на държавата.

Всичко започва в предградието Сен Дени, на метри от "Стад дьо Франс", където се играе приятелският мач между националните отбори на Франция и Германия. Три експлозии отекват в рамките на половин час - в 21:20 ч., в 21:30 ч. и в 21:53 ч. Президентът Франсоа Оланд, който се намира на стадиона в компанията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, е евакуиран от силите за сигурност. Част от публиката на стадиона слиза на терена в панически опит да излезе навън. При тази атака загиват четирима души и трите камикадзета.

Малко по-късно атентатори откриха стрелба пред ресторанта Le Petit Cambodge, където жертвите са 15. Първоначално хората са си мислели, че взривовете са от пиратки. Малко преди 22 часа на кръстовище, недалеч от това място, неизвестен извършител слиза от автомобил и открива стрелба с автоматично оръжие по терасата на кафенето "La Belle Equipe" в 11-и район на Париж. Откосите му оставят 19 трупа. След това той се качва в колата и изчезва. Най-кървава е атаката срещу концертната зала "Батаклан" на кръстовището на булевардите "Ришар-Льоноар" и "Волтер". Най-малко трима нападатели нахлуват по средата на рок концерта на американската група Eagles of the Death Metal. От стрелбата им в затъмнената зала загиват 89 зрители, а самата касапница продължава близо 2 часа. Много от присъстващите са помислили първоначалната пукотевица като част от шоуто. След това обаче настъпва неописуема паника. Медиите разпространиха и съобщения, че в залата се разиграва заложническа драма. Около 22:30 часа властите предприемат антитерористична операция, елитни и спецчасти заемат позиции около сградата. В хода на операцията десетки заложници са освободени.

Властите обявиха извънредно положение, границите на страната бяха затворени. Обявен бе и 3-дневен траур. На 14 ноември отговорност за атентата пое терористичната групировка „Ислямска държава“. Организираната от нея касапница е извършена от 8 души, седем от които се самовзривяват. Сред убитите при атентатите се оказа и български гражданин – това бе 37-годишният Себастиан Проази, който има двойно гражданство – българско и френско.

Това бе втората терористична вълна, която разтърси Париж миналата година. Преди това на 7 януари, двама маскирани мъже, въоръжени с "Калашников" и противотанков гранатомет, нападнаха редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо". Те откриха огън, убиха главния редактор Стефан Шарбоние, девет други служители на списанието, двама полицаи, раниха още 11 и избягаха. Малко по-късно отговорност за терористичния акт пое клонът на "Ал Кайда" в Йемен. След едногодишно разследване френските служби успяха да установят кой е бил координатор на терористичните нападения в Париж от 13 ноември и в Брюксел през март също миналата година. Това е 32-годишният белгийски джихадист от марокански произход Усама Атар. Той е действал от Сирия. "Той е единственият координатор от Сирия, който беше идентифициран по време на разследванията", разкри източник от следствието. Френските разследващи отдавна подозират, че атаките в Париж са били координирани от един или няколко души от Сирия, но никога досега не са посочвали конкретни имена.

Псевдонимът Абу Ахмад се появи в разследването скоро след атаките и след разпита на 10 декември в Австрия на алжиреца Адел Хадади и на пакистанеца Мохамед Усман. Двамата мъже са пристигнали на 3 октомври м.г. на гръцкия остров Лерос заедно с голяма група други мигранти, сред които и двамата иракски атентатори самоубийци, взривили се край парижкия национален стадион "Стад дьо Франс". След като отначало отрече, Адел Хадади призна, че двамата са били определени да извършат атентати в Париж, а мистериозният Абу Ахмад е организирал прехвърлянето им в Европа от Сирия. Заподозреният алжирец припозна Усама Атар като "вероятния" Абу Ахмад, след като разгледа снимки, показани му от следователите. Псевдонимът Абу Ахмад се появи в разследването и при преглеждането на един компютър, захвърлен в кофа за боклук край тайна квартира, използвана от джихадистка "клетка" в Белгия. Следователите откриха записи на разговори, в които членове на клетката разговарят (вероятно) с Абу Ахмад, и в които става дума за завещания и за начини на действие, твърдят източници близки до следствието.

Атар, чийто псевдоним се смята, че е Абу Ахмад, е братовчед на братята Ел Бакрауи, които се самовзривиха при атаките на летището и в метрото в Брюксел. Други двама братовчеди - Мустафа и Джауад Бенатал, бяха арестувани на 18 юни по подозрение за планирането на атака в Белгия срещу голяма група от хора.

(БГНЕС)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи