Една нова кола на 400 души от населението

По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Регистри­раха 18 хил. автомо­била

България влиза в топ 5 на страните от ЕС с най-голям ръст на продажбите на нови коли. От януари до юни в страната са регистрирани малко над 18 хил. нови коли, което е ръст с 22,6% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили. По-голям ръст на продажбите за периода има само в Румъния (+33,5%), Унгария (+29%), Литва (24,6%) и Гърция (+23,7%).

Ръстът на продажбите на нови коли се дължи на увеличението на доходите на хората и печалбите на фирмите в страната. Бързият ръст в продажбите на автомобили показва и бързо развитие на икономиката и на доходите. Но една друга класация показва, че все още се намираме на дъното сред страните от ЕС. България е на последно място в ЕС по продадени нови коли на човек от населението. За първите шест месеца на годината е регистриран по един нов автомобил на всеки 394 души от населението в България. Точно пред нас са Румъния с една нова кола на 328 души и Латвия - на 216 души. За сравнение във Франция един нов автомобил е регистриран на всеки 56 души от населението, а в Германия - на 45 души. Отличниците в ЕС обаче са жителите на Люксембург, където на всеки 19 души е купена по една нова кола, и то само за първата половина на годината.

Ако продажбите на коли продължат със същите темпове до края на годината, на всеки 200 души у нас ще бъде купена по една нова кола, докато в Люксембург по една сделка ще има на всеки 10 души от населението. А причината за малкия брой на продадените нови коли у нас са ниските доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика