Една пета от българите не вярват на биопродуктите

Една пета от българите (18,8%) не вярват на биопродуктите, показват данните от проучване на агенция АФИС.

61% от анкетираните категорично подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“, което може да обърне тази негативна тенденция. Други 27% са склонни да възприемат въвеждането на един такъв стандарт.

Общо 72% от българските граждани са на мнение, че земеделското производство в планинските райони е недостатъчно, като се имат предвид природните дадености на нашата страна.

Като най-големи предимства на производството на хранителни продукти в планински условия хората оценяват чистотата на въздуха и водата (според 57% от интервюираните) и чистотата на почвите (според 45.5% от интервюираните).

В най-голяма степен с производството на пранителни продукти в планински условия се свързват: прясното и киселото мляко (71.5%), сиренето (69.8%), билките и билковия чай (63.5%), кашкавалът (59.3%) и пчелният мед (58.7%). Останалите продукти се свързват с това в по-малко.

Изследването „Обществени нагласи към въвеждането на термин за качество „планински продукт“ в България“ е проведено в периода 9 – 14 март 2018 година. Ефективно са интервюирани 1038 пълнолетни граждани на Република България, от всички възрастови групи, живеещи на територията на цялата страна, включително София, всички областни центрове, малки градове и села. Използваният метод на регистрация е полустандартизирано интервю, проведено лице-в-лице, в дома на респондента.

Проучването е финансирано от Групата на Прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент по предложение и инициатива на г-н Момчил Неков, член на ЕП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари